PAGES

Wednesday, May 27, 2020

H τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση SADAT εκπαιδεύει Αφρικανικά στρατεύματα


H τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση SADAT εκπαιδεύει Αφρικανικά στρατεύματα στηριζόμενη σε αμυντικές συμφωνίες


Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες με Αφρικανικές χώρες, με σκοπό να εκπαιδεύσει τα στρατεύματά τους, ανέφερε ο Στρατηγός εν αποστρατεία Adnan Tanrıverdi, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής στρατιωτικός βοηθός του Recep Tayyip Erdogan, καταδεικνύοντας πως η  περιβόητη Τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση ”SADAT” αναζητάει ευκαιρίες για να συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες στην περιοχή της Αφρικής.






Ο Tanrıverdi διοικεί την παραστρατιωτική οργάνωση SADAT, η οποία σύμφωνα με πολλούς αποτελεί de facto παραστρατιωτική δύναμη πιστή στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Συνεχίζει να συμβουλεύει την κυβέρνηση Erdogan για στρατιωτικά θέματα παρ’ότι τον Ιανουάριο του 2020 ο Tanriverdi παραιτήθηκε από την επίσημη θέση του ως Σύμβουλος.



Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον Tanriverdi τον Μάιο του 2014, αποκάλυψε πως ένας από τους κύριους λόγους αμυντικής συνεργασίας της Τουρκίας με τις Αφρικανικές χώρες ήταν η παροχή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις δυνάμεις ασφαλείας τους. Σύμφωνα με τον Tanriverdi (ο οποίος αποτελεί σημαντικό πρόσωπο του κύκλου του Erdogan), η Τουρκία θα πρέπει να μοιραστεί τις στρατιωτικές της ικανότητες με τις χώρες που απολαμβάνουν στενούς οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Τουρκική Κυβέρνηση. Από το 2013 η SADAT διεξάγει στρατιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αφρική.




”Η Τουρκία έχει στενές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με περισσότερες από 35 χώρες της Σαχάρας και της Υποσαχάριας Αφρικής. Διεξάγει (η Τουρκία) στρατιωτικά προγράμματα και επιχειρήσεις με ορισμένες εξ αυτών σύμφωνα με τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης που έχει συνάψει.” δήλωσε ο Tanriverdi, προσθέτοντας ότι ”Σχεδόν όλα τα νεαρά Αφρικανικά κράτη χρειάζονται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για υψηλόβαθμους αξιωματικούς στις εσωτερικές (αστυνομικές) και εξωτερικές (στρατιωτικές) δυνάμεις ασφαλείας τους. Η Τουρκία παρέχει τις δυνατότητές της στις περισσότερες από αυτές τις χώρες δωρεάν, στο πλαίσιο πακέτων βοηθείας”.


Εκτός από τις συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμυντικής συνεργασίας της Τουρκίας με τις Αφρικανικές χώρες, τα άρθρα των συμφωνιών ορίζουν τις προϋποθέσεις για κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και διευκολύνουν ορισμένες τεχνικές επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα, καθώς και ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ στρατιωτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.



Για παράδειγμα το Άρθρο 4 της συμφωνίας μεταξύ Τσαντ-Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, επιτρέπει επισκέψεις τεχνικών και ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ θεσμικών οργάνων και επιχειρήσεων. Ομοίως κινούνται οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ουγκάντας, Σουδάν, Ακτής Ελεφαντοστού και άλλων αφρικανικών χωρών. Οι συμφωνίες αυτές διευκόλυναν τις επισκέψεις τεχνικών αλλά και τις ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ ιδρυμάτων και εταιρειών.



Η Nordic Monitor προηγουμένως ανέφερε πως ο πρόεδρος Erdoğan ανέφερε το μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης (MoU) το οποίο περιείχε και συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης η οποία ίσχυε από το 2012. Το μνημόνιο λειτούργησε ως πρόσχημα για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη. Εμφανιζόμενος στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RT στις 9 Δεκεμβρίου 2019, ο Εrdogan αναφέρθηκε στο μνημόνιο αυτό σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την άφιξη τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη. 








Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας τον Νοέμβρη του 2019 με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, της οποίας ηγείται ο Fayez al-Sarraj και είναι επισήμως αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ. Η συμφωνία επέτρεπε την μεταφορά τεχνογνωσίας, συμβούλων, υλικής υποστήριξης, παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης αλλά και την δημιουργία Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που θα καλύπτει τις αστυνομικές και στρατιωτικές ανάγκες της Λιβύης. Τα σημερινά στρατεύματα της Τουρκίας στηρίζονται στις προαναφερθείσες συμφωνίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SADAT, η εταιρεία άρχισε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας στην Λιβύη το 2013. Ο Tanriverdi, ιδρυτής της SADAT, επισκέφθηκε την Λιβύη τον Μάιο του 2013 προκειμένου να ”καθορίσει τις ανάγκες των νέων Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων και να αναζητήσει τις δυνατότητες παροχής συμβούλων, εκπαιδευτικού υλικού και υπηρεσιών πολέμου για την Λιβύη”. Στην συνέχεια η SADAT επινόησε ένα πρόγραμμα με τίτλο ”Σχεδιασμός Αθλητικών Εγκαταστάσεων για Στρατιωτική Εκπαίδευση”, για τον στρατό της Λιβύης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Τρίπολη, ο Tanriverdi δέχθηκε επίσης τον τότε Τούρκο πρέσβη στην Τρίπολη, Ali Kemal Aydın, ο οποίος αυτήν την στιγμή είναι απεσταλμένος της Τουρκίας στο Βερολίνο.



Ο Tanriverdi ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του  2019 πως η SADAT, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως και υποστηρίζεται από την Τουρκική κυβέρνηση, εργάζεται για το άνοιγμα του δρόμου του πολυαναμενόμενου mahdi (προφητεία, εξαργύρωση του Ισλάμ), γεγοτνός το οποίο περιμένει όλος ο Μουσουλμανικός κόσμος.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας ρώτησε την κυβέρνηση  για τον ρόλο που παίζει η SADAT στην εκπαίδευση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ, αλλά και για την συνεργασία της με τους μαχητές της al-Qaeda και της Jabhat al-Nusrah (al-Nusrah Front), καθώς φαίνεται να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των προαναφερθέντων τρομοκρατικών οργανώσεων και της ΜΙΤ. Επιπλέον η SADAT κατηγορήθηκε για εκπαίδευση τζιχαντιστών που εστάλησαν από την Τουρκία στην Λιβύη.



Μετάφραση: Χωριανόπουλος Άγγελος



πηγή: www.nordicmonitor.com