PAGES

Friday, April 3, 2020

Τα Δυτικά Βαλκάνια και η ισλαμιστική τρομοκρατία

Από το 2011, την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, οι ακραίοι ισλαμιστές των Δυτικών Βαλκανίων ήταν οι πρώτοι που εντάχθηκαν στις  ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.





Αυτό, τουλάχιστον, κατέγραψε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Αλβανίας, σε σχετική έκθεσή της, αναφέροντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια υπήρξαν περιοχή πρόσληψης τρομοκρατών τόσο του ISIS/Daesh όσο και της Αλ Κάιντα, αλλά και άλλων μικρότερων ομάδων φανατικών ισλαμιστών.


«Το ISIS / DAESH και η Αλ Κάιντα στοχεύουν σταθερά στην περιοχή μέσω της προπαγάνδας, των κλήσεων και των προτροπών σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Σήμερα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, οι χώρες της περιοχής έχουν ενισχύσει τα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικές στρατηγικές και νομικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της και έχουν ενισχύσει την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία. Το επίπεδο απειλής τρομοκρατικών ενεργειών στην περιοχή εξακολουθεί να είναι χαμηλό, αλλά με αυξανόμενη τάση», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


«Τα ταξίδια ξένων τρομοκρατικών μαχητών από την Αλβανία σε τρομοκρατικές οργανώσεις μετά το 2015 και μετά είναι συχνές. Μετά την στρατιωτική πίεση, την απώλεια του αυτοανακηρυγμένου φυσικού χαλιφάτου, τη μείωση των οικονομικών πόρων και των ανθρώπινων πόρων, το ISIS/ DAESH έχει ήδη ξεκινήσει μια στρατηγική μετατροπής της σε ένα παράνομο κίνημα που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια», προσθέτει η έκθεση της αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών.


Επισημαίνεται ότι οι ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις ενδέχεται να αναδημιουργηθούν σε περιοχές που υπάρχει κενό ασφάλειας.



«Η τρομοκρατική απειλή στην περιοχή και στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς  έχουν επιστρέψει, κυρίως πριν την καθιέρωση νομικών κυρώσεων. Σε γενικές γραμμές, οι επαναπατριζόμενοι στην περιοχή έχουν διατηρήσει χαμηλό προφίλ, αλλά πολλοί από τους ξένους τρομοκράτες που επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους ακολουθούν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση και επιδίωξη εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων».


Η έκθεση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας (SHISH) σημειώνει ότι,  η τάση να χρησιμοποιηθεί η  χώρα ως οδός διέλευσης των τρομοκρατών είναι χαμηλή, ιδιαίτερα τώρα που έχουν τεθεί τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της επιδημίας του COVID-19 με το κλείσιμο των συνόρων, αλλά, και λόγω της συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές  επίπεδο.



Gazeta Shqip, Hapur



© Βαλκανικό Περισκόπιο