Tuesday, March 10, 2020

Αστυνομία και ΕΥΠ σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο εισβολής μελών του ISIS στην Ελλάδα


Δίκτυο πληροφοριών στην Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη έχουν οργανώσει η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική, υπό τον φόβο εισβολής στη χώρα τουλάχιστον 20-30 «αχαρτογράφητων» μελών του ISIS, που εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθούν προς τον Έβρο. 




Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Την ίδια ώρα, σε γενική επιφυλακή είναι οι μυστικές υπηρεσίες, όπως και ειδικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί μαζική διέλευση των 1.201 καταγεγραμμένων μελών του ISIS που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, όπως και 850 Ευρωπαίων πολιτών που εντάχθηκαν την περίοδο 2013-2014 στο «Ισλαμικό Κράτος» και παραμένουν στις φυλακές της Συρίας.


Κύρια ανησυχία των Αρχών είναι λόγω του Προσφυγικού και της προπαγάνδας του Ερντογάν να υπάρξει σχέδιο χτυπήματος από «μοναχικούς λύκους» του ISIS στα ελληνικά νησιά ή σε πόλεις της χερσαίας Ελλάδας. Ακόμη, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιο από αυτά τα ακραία στοιχεία με τις «ευλογίες» και την καθοδήγηση ανθρώπων του Ερντογάν να στήσει προβοκάτσια σε ελληνικό έδαφος, ώστε η χώρα μας να εμφανιστεί «αδίστακτη απέναντι στους πρόσφυγες». Κι όλα αυτά ενώ υπάρχουν εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. για 15- 20 ΜΚΟ που παίζουν ύποπτα παιχνίδια με φανατικούς ισλαμιστές και έχουν σχέσεις με διεθνείς αραβικές οργανώσεις, η δράση των οποίων έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.


Κύριο μέλημα λοιπόν στη Λεωφόρο Κατεχάκη και στις ειδικές υπηρεσίες είναι να διαπιστώσουν ποια είναι τα παιχνίδια της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ με τζιχαντιστές που έχουν στενές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν.


Μαχητές του ISIS κινήθηκαν μέσω Ελλάδας, και προ πέντε μηνών με τον κ. Χρυσοχοΐδη να αναφέρεται σε συλλήψεις επτά τζιχαντιστών από το 2017. H πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή ενός 26χρονου, που γεννήθηκε στη Συρία και εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Κω – ύστερα από σχετική ενημέρωση του προγράμματος «CT-AP Travellers» της Europol. Ο 26χρονος, που μεταφέρθηκε αρχικά στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα και τώρα βρίσκεται στον Δομοκό, ομολόγησε στις διωκτικές Αρχές ότι ήταν ιμάμης, συμμετείχε στην εκπαίδευση μελών του «Ισλαμικού Κράτους» και έφυγε από τη Μέση Ανατολή το 2017 (όταν υπήρχε γενική υποχώρηση του ISIS) και κατευθύνθηκε στην Τουρκία.


Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι την περίοδο 2016-2018 είχαν εντοπιστεί σε ελληνικά hot spots περίπου 200 ύποπτοι για συμμετοχή στο ISIS, σύμφωνα με λίστες κυρίως των ΗΠΑ, για τους οποίους υπήρξε παρακολούθηση, καταγραφή κ.λπ. Οι συγκεκριμένοι δεν εμφανίζονταν ότι έχουν «εντοπιστεί» από το τουρκικό καθεστώς, κάτι που φοβούνται και στην παρούσα συγκυρία ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ για τους «πολιορκητές» του Έβρου, πολλοί από τους οποίους εποπτεύονται και κατευθύνονται από το καθεστώς Ερντογάν, με δεδομένη την αγαστή σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με το «Ισλαμικό Κράτος».





ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ

Όμως τις ελληνικές Αρχές απασχολούν και άλλοι πυρήνες τζιχαντιστών. Στις 7-8 φυλακές επί συριακού εδάφους, που ελέγχονται κυρίως από Κούρδους μαχητές, κρατούνται περίπου 11.000 μέλη του ISIS, εκ των οποίων περίπου 9.000 είναι από τη Συρία και το Ιράκ και άλλοι 2.000 προέρχονται από 50 άλλα κράτη, χωρίς να έχει κινηθεί διαδικασία επαναπατρισμού. Αυτοί κρίνονται ως «ανεπιθύμητοι» από τις χώρες προέλευσής τους και είναι εγκλωβισμένοι στη Συρία και βεβαίως στην Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι προαναφερόμενοι 850, που προέρχονται από τις χώρες της Ευρώπης. Ακόμη, στη Συρία μετά την εισβολή της Τουρκίας και τα «πλήγματα» σε Κούρδους μαχητές αφέθησαν ελεύθερα αρκετά από τα 70.000 μέλη των οικογενειών των τζιχαντιστών που ζούσαν σε κέντρα διαμονής υπό τον έλεγχο Κούρδων στρατιωτών.



Ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν είχε αναφέρει σε ανύποπτη στιγμή ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.201 μέλη του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ η Τουρκία έχει συλλάβει 287 ενόπλους στη Συρία. Και αυτοί αποτελούν ακόμη ένα «κρυφό χαρτί» του Ερντογάν, που ίσως εμφανίσει τις επόμενες ημέρες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης σε φανατικούς ισλαμιστές, που δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, από όπου είναι και ο κύριος όγκος των προσφύγων που απειλεί να μπει, τις τελευταίες εβδομάδες, παράνομα στη χώρα μέσω του Έβρου αλλά και των νησιών.