PAGES

Friday, March 27, 2020

Επιχείριση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη


Η σύσταση της νέας ευρωπαϊκής Επιχείρησης «EUNAVFOR MED ΕΙΡΗΝΗ» («IRINI») για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη, για την οποία η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες, ήδη από τα τέλη του παρελθόντος έτους.





Πρόκειται να σημάνει την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διασφάλιση της σταθερότητας σε μια περιοχή αμέσου γειτονίας της, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εστία παρατεταμένης αστάθειας, με ειδικό βάρος στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Αφενός, η ενεργοποίηση της αποστολής θα διευρύνει την παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων σε μια περιοχή όπου παρατηρείται αυξημένη αστάθεια λόγω και της συνεχιζόμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Επιπλέον, θα διακοπεί μια πολύ σημαντική θαλάσσια οδός για την παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη κατά παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το ΣΑΗΕ (Αποφάσεις (1970, 2292 2473 και 2510), με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη και, κατ’επέκταση, για την περιφερειακή σταθερότητα.

Στο πλαίσιο της νέας Επιχείρησης, η Ελλάδα θα διαθέσει αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη, όπως εξάλλου έκανε και με την προηγούμενη ευρωπαϊκή Επιχείρηση «EUNAVFOR MED Sophia».

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο διάθεσης ναυτικών και αεροπορικών μέσων.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Θα διαθέσει, επίσης, έναν ελληνικό λιμένα για την αποβίβαση τυχόν μεταναστών που θα διασωθούν από τα πλωτά μέσα που θα επιχειρούν στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Συναφώς, έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου η πτυχή αυτή να μην οδηγήσει σε νέα μεταναστευτική δίοδο.

Οι εν λόγω διασωθέντες θα διανέμονται στις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή, με το σχετικό κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση υφίσταται δυνατότητα αναθεώρησης, κάθε τέσσερις μήνες, της επιχείρησης και ενδεχόμενου τερματισμού της εάν κατάσταση εκφύγει του πεδίου εφαρμογής της εντολής της.