Wednesday, September 11, 2019

Η Τουρκία επεκτείνει σημαντικά την στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ

Η Τουρκία και το Κατάρ συμφώνησαν να επεκτείνουν σημαντικά τη στρατιωτική τους συνεργασία, με την άφιξη περισσοτέρων εναέριων και ναυτικών μέσων. Η επέκταση θα ολοκληρωθεί αυτό το φθινόπωρο και θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή.





Οι πρώτοι στρατιώτες των Τούρκων Ένοπλων Δυνάμεων έφθασαν στο Κατάρ στα τέλη του 2015 στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2014 μεταξύ των δυο χωρών. Τούρκοι στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στη στρατιωτική βάση Tarik Ibn Zeyad. Μέχρι στιγμής, η τουρκική παρουσία περιλαμβάνει ένα μηχανοκίνητο τάγμα με εκτιμώμενη δύναμη 300 ανδρών, αλλά σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το τουρκικό στρατιωτικό σώμα θα αυξηθεί σε μια ταξιαρχία περίπου 2.000 στρατιωτών. Σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ ενδέχεται σύντομα να υπερβεί τους 5.000.



Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας-Κατάρ έχει εντατικοποιηθεί σημαντικά μετά το εμπάργκο, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, από τον Ιούνιο του 2017. Πολλοί στο Κατάρ πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, απειλούν την κυριαρχία της χώρας. Η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος που υποστήριξε το Κατάρ. Αμέσως μετά την επιβολή του εμπάργκο, η Τουρκία απέστειλε αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις και παρέδωσε τη Ντόχα περίπου 4.000 τόνους τροφίμων. 

Εκτός αυτού, το μέγεθος του τουρκικού στρατιωτικού σώματος στη χώρα του Κόλπου αυξήθηκε. Από τότε, η συνεργασία μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των στρατευμάτων του Κατάρ έχει αυξηθεί σημαντικά μέσω μιας σειράς επισκέψεων υψηλού επιπέδου, και κοινών ασκήσεων.




Σε αρχικό στάδιο, το άνοιγμα μιας Τουρκικής στρατιωτικής βάσης σε μια χώρα του Κόλπου εξυπηρετούσε την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και ένα βήμα προς την εξισορρόπηση της επιρροής του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ η αυξανόμενη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στον Κόλπο έγινε αποδεκτή με θετικά σχόλια από το Κατάρ, έχει προκαλέσει σοβαρές υποψίες μεταξύ των γειτόνων του, ιδίως των Σαουδάραβων. 




Ως εκ τούτου, στο τελεσίγραφο των 13 σημείων που δόθηκε στο Κατάρ, μια από τις απαιτήσεις ήταν να τερματιστεί η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία και να απομακρυνθούν όλα τα τουρκικά στρατεύματα. Αντ ‘αυτού, η Τουρκία αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών και έστειλε ακόμα περισσότερα θωρακισμένα οχήματα στο Κατάρ.





Εκτός από τους στενούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς μεταξύ του Κατάρ και της τουρκικής ηγεσίας, η αμυντική βιομηχανία υπήρξε ένας από τους βασικούς τομείς για την επέκταση της συνεργασίας, με την Τουρκία να αποτελεί σημαντικό προμηθευτή στρατιωτικού εξοπλισμού για το Κατάρ. Το 2018 μόνο, το Κατάρ παράγγειλε τουρκικά όπλα αξίας $800 εκατομμυρίων.




ΑΜΠΕ