Έρευνες σε Ελλάδα και εξωτερικό
Την εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος διερευνούν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, κατόπιν αιτήματος της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επικεντρώσει την προσοχή της στη δράση συγκεκριμένων οργανώσεων στην Ελλάδα.
Στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών βρίσκονται 4 με 5 μεγάλες ΜΚΟ που έχουν εμπλακεί και εμπλέκονται με θέματα μετανάστευσης, σίτισης, στέγασης μεταναστών αλλά και δικαιωμάτων μεγάλων πληθυσμιακά ομάδων.
Οι οργανώσεις αυτές ειδικά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα και πέραν των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων εμφανίζουν έσοδα και κίνηση χρημάτων προερχόμενων ακόμη και από τρίτες χώρες.
Οι ευρωπαϊκές αρχές αρμόδιες για το ξέπλυμα και την καταπολέμηση του παράνομου χρήματος έχουν ξεκινήσει από το 2016 έρευνα που συνδέεται και με την υπόθεση του προσφυγικού στην Ελλάδα. Η OLAF εξετάζει συγκεκριμένες εταιρείες όπως και τη ροή του χρήματος.
Στο παιχνίδι όμως πλέον έχουν εισέλθει και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.
Σύμφωνα με το cnn.gr, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), που συνεδρίασε στο Παρίσι και η οποία στην παρούσα φάση αξιολογεί την Ελλάδα «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αδυναμίες της χώρας μας στον έλεγχο της χρηματοδότησης των ΜΚΟ».
Πρόκειται για τον φορέα από τον οποίον, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ «προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Σύμφωνα πάντα με το cnn.gr, «οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν προσφάτως να ελέγχουν τις πηγές χρηματοδότησης γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με σχεδόν δεκαετή δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιχορηγήσεις ακόμη και από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Μάλιστα, «η εν λόγω ΜΚΟ έχει αναλάβει δράση στην προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και ευρύτερα ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στο τομέα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στον τομέα της διερμηνείας και της λεγόμενης διαπολιτισμικής μεσολάβησης».
Η εν λόγω ΜΚΟ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
-Από το 2011 έως και το 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα 23,13 εκατ. ευρώ και επιχορηγήσεις ύψους 9,7 εκατ. ευρώ.
-Έχει λάβει μέσω Ελβετίας σημαντική οικονομική ενίσχυση από Σαουδαραβικών συμφερόντων fund το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
-Δηλώνει ότι απασχολεί ως προσωπικό περισσότερα από 600 άτομα και εμφανίζει να καταβάλει ετησίως μισθούς ύψους 7 εκατ. ευρώ, ποσό που για το 2018 ξεπερνούσε κατά τρεις φορές τα ακαθάριστα έσοδα της.
Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ασχολείται με τη διαδικασία κατάρτισης πλαισίου ελέγχου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Αρχή για την καταπολέμηση το μαύρου χρήματος οι έλεγχοι ως προς συγκεκριμένες ΜΚΟ είναι σε εξέλιξη εδώ και έξι περίπου μήνες.
Η Α' διεύθυνση της αρχής έχει ασχοληθεί επισταμένα. Είναι η διεύθυνση από την οποία ο μέχρι πρόσφατα προϊστάμενος απομακρύνθηκε και εν συνεχεία ο ίδιος παραιτήθηκε με επιστολή του ζητώντας να επανέλθει στην θέση από την οποία είχε αποσπασθεί καταγγέλλοντας ότι υποβιβάστηκε εντός της αρχής την ώρα που ερευνούσε σημαντικές υποθέσεις όπως για παράδειγμα αυτή του Μανώλη Πετσίτη.
Σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος έλεγχος παρακολουθείται τουλάχιστον από δύο διεθνείς οργανισμούς και όπως τονίζεται ανεξαρτήτως των προσώπων που εμπλέκονται θα καταλήξει σε συμπεράσματα δεδομένου ότι αφορά και πόρους που προέρχονται και από την ΕΕ.