PAGES

Wednesday, December 26, 2018

Η Λιβύη και το Ισλαμικό Κράτος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση «χάους» που συνεχίζει να επικρατεί στη Λιβύη ως προς την ασφάλεια δημιουργεί «εύφορο έδαφος» για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).






«Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια είναι καλή μόνο φαινομενικά, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου», παραδέχθηκε ο Mbac Aga κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας T. Siala, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Τρίπολη στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι είκοσι και πλέον.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Ισλαμικό Κράτος.


Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν «αδυναμίες» και «αποτυχίες» των μέτρων ασφαλείας, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για το πώς οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να εισβάλλουν στο λιβυκό ΥΠΕΞ.
«Το χάος ως προς την ασφάλεια συνεχίζεται», κι αυτό προσφέρει «εύφορο έδαφος στο Ντάες», συνέχισε ο υπουργός, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.
Αυτό το «χάος» είναι «πέραν του ελέγχου μας», συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της ΚΕΕ να αντιμετωπίσει τις ένοπλες οργανώσεις που επιβάλλουν τον δικό τους νόμο η καθεμία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ειδικά στην Τρίπολη.

Ο Mbac Aga έκανε λόγο για τεράστια έλλειψη μέσων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι στις αποθήκες και στους όρχους του υπουργείου του βρέθηκαν «μηδέν όπλα» και «μηδέν οχήματα» όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο.

Η ΚΕΕ είχε ανακοινώσει ότι θα εφάρμοζε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» που αφορούσαν τις υπηρεσίες ασφαλείας μετά τις αιματηρές συγκρούσεις τον Σεπτέμβριο ανάμεσα σε αντίπαλες οργανώσεις κοντά στην πρωτεύουσα. 
Τα μέτρα αυτά υποστηρίχθηκαν από την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη και είχαν κυρίως σκοπό να εκπαιδευτούν τα σώματα ασφαλείας.
Ο Siala από την πλευρά του «επανέλαβε» την έκκληση της ΚΕΕ να αρθεί εν μέρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη μετά το 2011.

«Η σταθερότητα δεν μπορεί να αποκατασταθεί χωρίς τη μερική άρση του εμπάργκο, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία», επέμεινε.
 Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Muammar Gaddafi, κι εξαιτίας του απόλυτου χάους που ακολούθησε, ο ΟΗΕ επιβάλλει από το 2011 εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. 
Οι ειδικοί του όμως επισημαίνουν πως παρ' όλ' αυτά ότι γίνονται άφθονες παραδόσεις όπλων σε λιβυκές οργανώσεις, από το Σουδάν, την Αίγυπτο, την Τουρκία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.