PAGES

Tuesday, July 4, 2017

Στο στόχαστρο της Ιταλικής κυβέρνησης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ιταλικές ακτές. Έτοιμη να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη θέσπιση αυστηρότερου πλαισίου ελέγχων.





Η Ιταλία ζητά μια ξεκάθαρη αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αρχίζοντας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως γράφει σήμερα, Τρίτη, η εφημερίδα του Μιλάνου Κοριέρε Ντέλλα Σέρα.


Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες ξεπέρασαν τις 84.000 και μέχρι το τέλος του χρόνου, ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί. Για τον λόγο αυτό -σύμφωνα με τον Τύπο- η Ρώμη επεξεργάσθηκε συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία και θα προβάλλει στους ευρωπαίους εταίρους.



Πρώτα απ΄ όλα, να μην πλησιάζουν στις λιβυκές ακτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, ώστε να μην ενθαρρύνονται ουσιαστικά τα ταξίδια των διακινητών. Υπενθυμίζεται ότι δικαστικοί της Σικελίας έχουν εκφράσει επανειλημμένα σοβαρές αμφιβολίες για τον ρόλο μέρους των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Μεσόγειο.



Παράλληλα, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θέλει να γίνουν σαφείς οι πηγές χρηματοδότησης όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να δημοσιοποιηθεί η πλήρης λίστα των μελών τους. Και τα πλοία τους, να μην σβήνουν ποτέ το ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό τους.



Η Ρώμη αναμένεται να προβάλει και ένα άλλο αίτημα στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεθαύριο, Πέμπτη, στο Ταλλίν της Εσθονίας: Να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο συντονιστικός ρόλος και οι δικαιοδοσίες της ιταλικής ακτοφυλακής , που ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης, νότια της Σικελίας. Καθώς επίσης να αποφεύγεται η μεταφορά των διασωθέντων, από μονάδες των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε πλωτά μέσα της ιταλικής ακτοφυλακής. «Βοηθήστε ώστε η κατάσταση να μην γίνει αφόρητη», επαναλαμβάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.
Και ο υπουργός εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, συμπληρώνει: «Η οικονομική βοήθεια προς την Λιβύη, πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί, με στόχο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών». 




Κύριο ζητούμενο βέβαια παραμένει η ουσιαστική αλληλεγγύη από μέρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Εντούτοις, η Γαλλία και η Ισπανία, προς το παρόν, δεν δείχνουν πρόθυμες να ανοίξουν τα λιμάνια τους και να υποδεχθούν πλοία που μεταφέρουν σχεδόν καθημερινά ανά χιλιάδες τους «απελπισμένους της θάλασσας».




Στην Ιταλία έχουμε ήδη 68 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων ο επιχειρηματίας Leonardo Sacco, γνωστός εδώ και 10 χρόνια ως ο «Μίστερ Ευσπλαχνία» (mr Misericordia), λατρεμένος για το "μεγαλειώδες έργο του υπέρ των μεταναστών".


Επιπλέον η γερμανική ΜΚΟ «Sea-Watch» συνεπλάκη με σκάφος της με το λιμενικό ενός από τα τρία, πλέον, κρατίδια της πρώην Λιβύης. Η ΜΚΟ επιβίβασε 350 λαθρομετανάστες προς την Ιταλία, όπως είχε παραγγελθεί, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του λιβυκού λιμενικού Ayoub Qassem, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει το αλισβερίσι σχεδόν στις ακτές της Λιβύης, δηλώνει:  «Το Sea-Watch εμπόδισε τις λιμενικές αρχές μέσα λιβυκά χωρικά ύδατα να αποτρέψουν την παραλαβή μεταναστών με τη δικαιολογία πως οι μετανάστες δεν αισθάνονται ασφαλείς στη Λιβύη«.



Ο εισαγγελέας της Κατάνιας Zuccaro έδωσε σαφή στοιχεία στην επιτροπή της ιταλικής βουλής: «Από τους μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει δικαίωμα ασύλου, οι μεγάλη πλειοψηφία ανήκει στο παράνομο δίκτυο και γίνεται θύμα των κυκλωμάτων. Το καθήκον μου ως εισαγγελέας είναι να επισημάνω όλα αυτά. Ας αποφασίσουμε ποιους πρέπει να σώσουμε κι ας πάμε εκεί να τους παραλάβουμε εκεί εμείς χωρίς να τροφοδοτούμε το κύκλωμα μετανάστευσης».




Ο εισαγγελέας του Τράπανι Σικελίας Cartosio κλήθηκε κατεπειγόντως στην Επιτροπή της ιταλικής βουλής που συστήθηκε για αυτά τα ζητήματα και συνεδρίασε «κεκλεισμένων των θυρών«, αφού άσκησε δίωξη κι ερευνά 3 στελέχη της ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα»  που πηγαινοέρχονται στη Λιβύη κι οι οποίοι έδιναν αναλυτικές οδηγίες στους πρόσφυγες για το πως να αποφύγουν και να αποκρύψουν από τις αρχές τα πραγματικά τους στοιχεία και τους λόγους που βρέθηκαν στην Ιταλία.




Επιπλέον μια έτερη ΜΚΟ που συνδέεται με το Αφγανιστάν μέσω του πρώην μισθοφόρου ιδιοκτήτης και με εμπλοκή  στην Ελλάδα το 2015-16, βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των Ιταλικών και άλλων κρατών. Ομάδες δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών ερευνητών από διάφορες χώρες της Ε.Ε. έχουν επιπροσθέτως ανακαλύψει στοιχεία για ένα δαιδαλώδες κύκλωμα ΜΚΟ οργανώσεων-φαινομενικά ασχέτων μεταξύ τους- που όμως άρχονται από κοινό συντονιστικό κέντρο επιχειρηματικής φύσεως γνωστότατου χρηματιστή. 




Εν πολλοίς μπορεί να λεχθεί ότι η βιομηχανία που έχει στηθεί στο τομέα της μετανάστευσης, αρχίζει να προκαλεί έστω και καθυστερημένα το ενδιαφέρον των Αρχών σε πανευρωπαική κλίμακα ενώ πρέπει να τονιστεί ότι διακυβεύονται αρκετά δις.Ευρώ ανά έτος τόσο από επιδοτήσεις της ΕΕ και άλλων διεθνών φορέων, όσα και καθαρά εγκληματικές πρόσοδοι από τους δουλεμπόρους. 




Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν το τράφικινγκ, το εμπόριο οργάνων και η καταναγκαστική επαιτεία σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα της Ευρώπης. Τέλος η όσμωση των εγκληματικών δικτύων,ΜΚΟ, πολιτικής διαφθοράς έχει και την αρνητική επίπτωση της στο γενικότερο αντί-τρομοκρατικό πλάνο αρκετών Ευρωπαικών κρατών που θα χάσουν πλήρως τον έλεγχο σε πολλαπλά μέτωπα εάν δεν αντιμετωπίσουν σθεναρά τη κατάσταση που δημιουργείται. 


Αναμένονται σοβαρές εξελίξεις και αποκαλύψεις για τα παραπάνω.