Πολλά αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν από τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο λεγόμενο "προσφυγικό" πρόβλημα.
1. Ποιοί είναι πρόσφυγες
Πρόσφυγας θεωρείται όποιος διαφεύγει από τη χώρα του, όπου μένεται απειλητικός για τη ζωή του εμφύλιος πόλεμος ή όπου διώκεται πολιτικά από φυλετικούς, θρησκευτικούς ή πολιτικούς του αντιπάλους. Πως όμως μπορεί να θεωρείται ακόμη πρόσφυγας όταν έχει απομακρυνθεί από τη χώρα που κινδυνεύει κι έχει περάσει τα σύνορα έξι ή και επτά ακόμη χωρών (λχ Αφγανιστάν) και δεν υπάρχει κανένας πλέον κίνδυνος για τη ζωή του;
2. Ο Ρόλος του ΝΑΤΟ
Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη -τουλάχιστον δημόσια- τι ρόλο ακριβώς θα παίξουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην αστυνόμευση των συνόρων. Αν πρόκειται να βοηθήσουν απλά στην καταγραφή των εισερχομένων, κάτι δηλ. σαν την FRONTEX, αυτό θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να αποκτήσει η Ελλάδα σαν ιδιοκτησία της μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων μεταναστών. Ρόλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι το σφράγισμα των ελληνικών συνόρων -με περιπολίες στα νοητά θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία- και η απαγόρευση εισόδου σε αυτά όλων των πλωτών μέσων που τα περνούν και σκόπιμα βουλιάζοντας καταστρέφουν τα αποδεικτικά στοιχεία της ταυτότητας των επιβαινόντων.
3. Η Καταγραφή στην Τουρκία
Αφού όσοι εντοπίζονται στη θάλασσα αυτόματα διασώζονται και δίχως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας γίνεται πραγματικός Γολγοθάς η ταυτοποίηση της εθνικότητάς τους, γιατί να μην πηγαίνουν πλοία στα Τουρκικά παράλια - λιμάνια και να τους παραλαμβάνουν από εκεί; Η καταγραφή θα γίνεται τότε με την είσοδο στο πλοίο -με τα έγγραφά τους ανέπαφα- και ευχερώς θα απορρίπτονται όσοι δεν έχουν τις προδιαγραφές εισόδου/ασύλου. Όσοι πλέον θα επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα μέσω θαλάσσης θα είναι φανερό πως δεν είναι πρόσφυγες και συλλαμβανόμενοι αυτόματα θα επαναπατρίζονται.
Για τη συνέχεια: http://www.capital.gr/arthra/3106430/kauta-erotimata-gia-to-prosfugiko