PAGES

Wednesday, February 18, 2015

Η "Έξοδος" των Κοσοβάρων και η Ελλάδα, του Ιωάννη Μιχαλέτου


Το τελευταίο τρίμηνο, ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στο Κοσσυφοπέδιο με ευρύτερες προεκτάσεις στην Ευρώπη.





Μαζικά και φαινομενικά απρογραμμάτιστα, φεύγουν κατά κύματα οι Αλβανοί κάθε ηλικίας και κυρίως διαμέσου Σερβίας-ακόμα και πεζή- κατευθύνονται στην Ουγγαρία. Στη συγκεκριμένη χώρα που είναι ο πρώτος σταθμός της Κεντρικής Ευρώπης στη ζώνη του Σένγκεν, οι περισσότεροι συλλαμβάνονται και εν συνεχεία αιτούνται άσυλο, το οποίο όμως δεν γίνεται αποδεκτό από τις τοπικές αρχές γιατί δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά παράνομοι μετανάστες.



Εν συνεχεία οι πλειονότητα βρίσκει τρόπο μετάβασης στην Αυστρία και από εκεί κυρίως προς τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες 15 εβδομάδες πάνω από 70.000 Κοσοβάροι επέλεξαν τη φυγή από το τόπο τους, με το φαινόμενο να εντείνεται κυριολεκτικά μέρα με την ημέρα.



Χρόνια σοβαρά προβλήματα της περιοχής, όπως υψηλότατη ανεργία, διαφθορά και σχετικά υψηλό κόστος ζωής,καθότι το μη-αναγνωρισμένο αυτό κράτος από τον Ο.Η.Ε. έχει υιοθετήσει ως Ντε Φάκτο νόμισμα του το Ευρώ, έχουν βεβαίως συντελέσει στα ανωτέρω.



Ο κύριος όμως λόγος της μαζικής και ξαφνικής φυγής έγκειται στην ίδια τη βούληση της τοπικής ηγεσίας να μειώσει κάθετα την ανεργία ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες όπου αγγίζει το 80%, καθότι είχαν αρχίσει να δημιουργούνται σοβαρότατα θέματα αμφισβήτησης της τοπικής "ελίτ" από ομάδες πολιτών. 


Επιπροσθέτως, έχουν μειωθεί οι χρηματοοικονομικές "μεταγγίσεις" από τη διεθνή κοινότητα όπως το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η παροχή επιδομάτων, επισήμων και ανεπισήμων, σε μια ευρεία κατηγορία πολιτών,με σκοπό την εξαγορά της συναίνεσης τους.



Σε αυτό το σημείο έρχεται και ο Ελληνικό ρόλος. Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, αλλά και η Σερβία αποφάσισαν να δημιουργήσουν πλέον ένα αυστηρό πλαίσιο εξάλειψης του φαινομένου με περιπολίες, συλλήψεις των παράνομων μεταναστών και την όσο το δυνατόν διατάραξη αυτού του δρομολογίου που οδηγεί προς το Σένγκεν.



Ως εκ τούτου και καθόσον η έξοδος θα συνεχιστεί σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, η επόμενη εγγύτερη περιοχή-στόχος είναι η Ελλάδα κυρίως μέσω ΠΓΔΜ προς τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. 



Αυτό αναμένεται να λάβει χώρα το θέρος του 2015 και δεν είναι βέβαιο ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε αδρές γραμμές υπολογίζεται ότι 500.000 Κοσοβάροι επιθυμούν/προτρέπονται να μεταναστεύσουν. Συνεπώς το θέμα αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο ως κοινωνικό αλλά και ως ζήτημα ασφάλειας. 




Πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί Κοσοβάροι θα έχουν τη δυνατότητα-αναλόγως και των διαθέσεων της Αλβανίας- να προμηθευτούν Αλβανικά διαβατήρια και κατά αυτό το τρόπο να εισέρχονται και από τα Ελληνό-Αλβανικά σύνορα. Σε γενικές γραμμές είναι φρόνιμο να υφίσταται προεργασία για πάσα περίπτωση.