PAGES

Wednesday, May 14, 2014

Οι Αλβανοί τζιχαντιστές στη Συρία,του Ιωάννη Μιχαλέτου

Ο αριθμός των Αλβανικής καταγωγής Τζιχαντιστών που πολεμούν στη Συρία, εκτιμάται πλέον από τις αρχές ασφαλείας των Ευρωπαϊκών κρατών ότι ξεπερνά τα 150 άτομα.






Από το δήμο Σκέντεραζ στην περιοχή Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου, εντοπίζεται η μεγαλύτερη "εξαγωγή" ανταρτών με περίπου 40 άτομα να βρίσκονται στη Συρία την παρούσα περίοδο. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί αρκετές επιθέσεις και συναφείς προετοιμασίες  από φανατικούς Κοσοβάρους Ισλαμιστές έναντι στόχων όπως Αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις το 2008 στο Φορτ Ντίξ, το 2012 στο Κουάντικό-Βιρτζίνια αλλά και την ίδια χρονιά το "Kosovo Hackers Security" εξαπέλυσε σοβαρή κυβερνοεπίθεση ενάντια στην μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ. Το 2011 στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ο Κοσοβάρος Arid Uka, γνωστός και ως "Abu Reyyan", δολοφόνησε δύο Αμερικανούς αεροπόρους.  ΄



Σε όλες σχεδόν τις έρευνες που έχουν γίνει σε σχέση με τους Βόσνιους Ισλαμιστές, οι οποίοι τη τελευταία δεκαετία έχουν εμπλακεί σε δεκάδες τρομοκρατικές επιχειρήσεις , η παρουσία Κοσοβάρων, έχει υπογραμμιστεί, ενώ δεν είναι τυχαίο το ότι παρακολουθούνται επισταμένως οι κινήσεις ενός πολύ μεγάλου αριθμού Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου από τις διεθνείς αρχές λόγω ακριβώς του προβλήματος ριζοσπαστικοποίησης που υφίσταται. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι ένα ακόμα δείγμα που πιθανότατα θα επιφέρει νέους Τζιχαντιστές σε διάφορα μέρη ανά την υφήλιο και θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό θέμα ασφάλειας.




Το θέμα της διείσδυσης εξτρεμιστικών Ισλαμιστικών στοιχείων στο Κόσοβο, έχει καταγραφεί από το συγκεκριμένο ιστότοπο πλειστάκις και επιπλέον ορισμένα άλλα στοιχεία πρόκειται να δοθούν. Ο τηλεοπτικός σταθμός Peace TV που ελέγχεται από κύκλους του Ντεομπάντι Ισλάμ με έδρα την Βομβάη της Ινδίας, αλλά και το γειτονικό Πακιστάν, εκπέμπει στο Κόσοβο μέσω ενός ιδρύματος με έδρα τη Βρετανία, διαχειριστής του οποίου είναι ένας Αλβανός μετανάστης σε μια επαρχιακή πόλη εκεί. Ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός στοχοποιεί Σιίτες, Χριστιανούς, Εβραίους, Ινδουιστές και λοιπούς και προπαγανδίζει ασύστολα υπέρ των Τζιχαντιστών στη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. 



Αρκετοί Αλβανοί αυτό-ανακηρυσσόμενοι "Ιμάμηδες" παρουσιάζονται εκεί και συνδράμουν στην ευρύτερη προπαγάνδα με στόχευση Βαλκάνιους Μουσουλμάνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία ο οργανισμός Rahma Mercy στο Λέστερ προσεγγίζει δυναμικά τους εν Αγγλία διαμένοντες Αλβανούς μετανάστες και αναπτύσσει στενούς δεσμούς με τους συγγενείς τους στα Βαλκάνια σε προσπάθεια επέκτασης του Ντεομπαντισμού προς τα εκεί, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι διασυνδέονται και με εν Ελλάδι Μουσουλμάνους. Ο προσηλυτισμός για τη συγκεκριμένη οργάνωση όσο και η εξειδίκευση" με τις Αλβανόφωνες περιοχές των Βαλκανίων είναι χαρακτηριστικά στοιχεία. Την παρούσα περίοδο τα παρακάτω άτομα ασχολούνται ως εθελοντές με τους ανωτέρω σκοπούς: Iqbal Master, Iqbal Ali, Ikram Umarji,Ayub Karmada, Farook Subedar, Habib Al-Haddad, Salim Daud Valli. Abdul Raoof Kali, Moulana Imtiaz Mahetar, Asif Vhora, Imtiaz Abdul Haq Dassu, Sadik Mahetar, Μaulana Ismail Novsarka, Irfan Mururajan.



Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση ως μόνιμο προσωπικό σε σχέση με τα "Αλβανικά θέματα" παίζουν οι " Hafiz Subhaan Kazi", "Imam Faik Khamkar", οι οποίοι έχουν σε μεγάλο βαθμό φέρει εις πέρας την κατασκευή 15 τεμένων στο Κόσοβο τα τελευταία έτη, κατά σύμπτωση στις ίδιες περιοχές που παρουσιάζεται έξαρση του εξτρεμισμού μεταξύ του οποίου και του φαινομένου αποστολής εθελοντών Τζιχαντιστών στη Συρία. 




Η οργάνωση όμως έχει μεγαλύτερα πλάνα για την Αλβανία με την πρόσφατη κατασκευή  9-όροφου κτιρίου που εγκαταστάθηκε η "Ακαδημία θρησκευτικών μελετών" στην πόλη Ελμπασάν, κατά σύμπτωση έδρα αρκετών σκληροπυρηνικών Ισλαμιστών , ορισμένοι εκ των οποίων συνελήφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες για την αποστολή Τζιχαντιστών στη Συρία από τις Αλβανικές αρχές. 






Στις Αλβανόφωνες περιοχές δρουν παρ'όλες τις διακρατικές απαγορεύσεις και τις "μαύρες λίστες" του ΟΗΕ και της Ε.Ε οργανώσεις όπως η Islamic Relief Worldwide (IRW) που διακινούν σοβαρές ποσότητες κεφαλαίου ετησίως μέσω "δωρητών" που εδρεύουν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα στη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ότι αφορά τον πόλεμο στη Συρία, αποτελεί κρατική προτεραιότητα η εκ μέρους του Ριάντ στήριξη με πάσα μέθοδο των Τζιχαντιστών, τότε δεν πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση και η εμφάνιση Αλβανών-και άλλων Βαλκάνιων- ως Τζιχαντιστών.





Το 2013 δημιουργήθηκε στο Κόσοβο το εξτρεμιστικό Ισλαμικό πολιτικό κόμμα LISBA με κύριους άξονες της πολιτικής του πλατφόρμας τη δημιουργία υπερμεγέθους τεμένους στη Πρίστινα και την επιβολή του Ισλαμικού νόμου, ενώ συμμετέχει ενεργά στην προπαγάνδα για την αποστολή μαχητών στη Συρία. Η χρηματοδότηση του και σε αυτή την περίπτωση προέρχεται από τις προαναφερόμενες περιοχές της Μέσης Ανατολής, ενώ έχει υπάρξει και προσπάθεια Τουρκικής εκμετάλλευσης, δίχως μεγάλη επιτυχία. 





Επιπλέον ο ηγέτης της Ισλαμικής κοινότητας του Κοσόβου "Naim Ternava", συνεργάζεται με την οργάνωση Al Waqf Al Islami που του χορηγεί κεφάλαια για την κατασκευή τζαμιών. Οι Αμερικανικές πρεσβείες και τα αρμόδια πολιτικά γραφεία τους στα Σκόπια και την Ολλανδία, είχαν επισημάνει προ μερικών ετών τη διασύνδεση αυτής της οργάνωσης με ομάδα κυρίως Σαουδαράβων, ύποπτων για την χρηματοδότηση των δικτύων της Αλ Καίντα στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο πολύ γνωστός Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος εδώ και μερικά έτη λαμβάνει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των Τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ διατηρεί και αγαστές σχέσεις με το Τουρκικό πολιτικό κατεστημένο και τον πρωθυπουργό Ερντογκάν.  




Σε βιβλίο Αμερικανού ερευνητή που δημοσιεύθηκε το 2007 και δεν έχει διαψευστεί έως τη σήμερον (μάλιστα βρίσκεται και στη διδακτέα ύλη του Γουέστ Πόιντ), περιγράφεται μια ακόμη άγνωστη πτυχή του διεθνούς Ισλαμικού "τρομοκρατικού κινήματος" με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2001 και μερικές εβδομάδες πριν την 11η Σεπτεμβρίου Αλβανοί 'Ιμάμηδες"  διακήρυτταν σε περιοδίες τους πέριξ της πόλης του Πρίζνεν ότι η Αμερική πρόκειται σύντομα να χτυπηθεί. Αμέσως μετά την επίθεση, συνάντηση έλαβε χώρα μεταξύ αξιωματούχων πληροφοριών ορισμένων Δυτικών κρατών προκειμένου να συζητηθεί αυτή η πληροφόρηση και προέκυψε ότι οι "Ιμάμηδες" σχετίζονταν με Αλβανό μαφιόζο που κατοικούσε πλησίον της πόλης Μιτρόβιτσα. Δόθηκε η εντολή για την σύλληψη και κράτηση όλων , αλλά συντόμως και με σαφείς εντολές αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και εν συνεχεία χάθηκαν τα ίχνη τους.




Έκτοτε αρκετές έγκυρες δημοσιογραφικές και μη πηγές ανέφεραν τη σύνδεση του Κοσσυφοπεδίου με τις επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004 και το Λονδίνο το 2005, βάσει των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και των ανθρώπινων δικτύων που συμμετείχαν, μαζί με πάμπολλες άλλες περιπτώσεις τρομοκρατικής δράσης. Δεν αποτελεί ασφαλώς σύμπτωση και το ότι σε δορυφορικά τηλέφωνα Ταλιμπάν του Αφγανιστάν που κατασχέθηκαν μετά την εισβολή των Αμερικανών το 2001, ανακαλύφθηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις σε Κοσοβαρικά νούμερα την περίοδο προτού τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. 




Εν κατακλείδι αποτελεί με πάσα βεβαιότητα μια μη-συμπτωματική εξέλιξη η αποστολή Αλβανών τζιχαντιστών στη Συρία και είναι πλέον του βέβαιου ότι θα απασχολήσει και στο μέλλον τις εξελίξεις στα Ευρωπαϊκά κυρίως θέματα εσωτερικής ασφάλειας.