Διαδήλωση κοντά στα Σκόπια την προηγούμενη βδομάδα ανακίνησε τα προβλήματα που σχετίζονται με την περιφερειακή εξάπλωση του Ουαχαμπισμού. Περίπου 3.000 ριζοσπαστικοί Ισλαμιστές διαδήλωσαν την Παρασκευή (4 Μαΐου), απαιτώντας την απελευθέρωση των φερόμενων δολοφόνων των πέντε πολιτών της πΓΔΜ.
Η διαδήλωση ξεκίνησε μετά την προσευχή την Παρασκευή στο Τέμενος Γιάχα Πάσχα, και ολοκληρώθηκε μπροστά από τα γραφεία της κυβέρνησης και τα δικαστήρια. Το πλήθος — φωνάζοντας συνθήματα όπως “UCK”, ‘Τα λέμε στα βουνά” και “Μεγαλύτερη Αλβανία” — έριξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και στα γραφεία του Δήμου των Σκοπίων, καθώς ο δήμαρχος, Ιζέτ Μεντζίτι, ανήκει στο κυβερνών Αλβανικό κόμμα Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (DUI).
“Είναι σαφές πως δεν επιθυμούν συνύπαρξη — τα συνθήματά τους προδίδουν το στόχο της κατάχρησης του Ισλάμ ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικά αγνό κράτος, που σημαίνει σύγκρουση στην περιοχή. Τα συνθήματα στήριξης προς το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών προδίδουν επίσης την ανάμιξη κάποιων πολιτικών κομμάτων ώστε να ωφεληθούν από μια τέτοια κατάχρηση της θρησκείας”, δήλωσε ο Ιβάν Μπαμπανόβσκι, πρώην καθηγητής μελετών ασφάλειας, στους SETimes.
Οι Ισλαμιστές οργανώνονται επί του παρόντος σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, σε πολλές πόλεις της πΓΔΜ.
Ο Σουκρί Αλία, ο οποίος βρίσκεται στη μαύρη λίστα της ΕΕ και καταζητείται από την αστυνομία της πΓΔΜ για ανθρωποκτονία και ένοπλες επιθέσεις σε δυο αστυνομικούς σταθμούς των Σκοπίων, ηγείται των προσπαθειών για διοργάνωση νέων διαδηλώσεων. Η αστυνομία ανέφερε πως πιστεύει ότι κρύβεται στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρετζέπι δήλωσε πως εάν εξακριβωθεί ότι κάποιος από τους υπόπτους για φόνο κρύβονται εκεί, θα συλληφθούν.
“Αυτό βασίζεται στο πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δυο χωρών. Οι δυο αστυνομικές δυνάμεις θα συνεργαστούν ώστε να ξεσκεπάσουν την υπόθεση”, δήλωσε ο Ρετζέπι.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου στο Κοσσυφοπέδιο, Γιακούπ Κράσνικι, ζήτησε από όλους τους Αλβανούς στην περιοχή να αποκριθούν πολιτικά στις τελευταίες συλλήψεις Αλβανών σε πΓΔΜ και Σερβία. Εξέδωσε προειδοποίηση στα γειτονικά κράτη: προσέξτε πώς μεταχειρίζονται τους Αλβανούς, καθώς η θέση τους δεν είναι αυτή του παρελθόντος.
“Κάποιοι δεν μπορούν να δεχθούν την πρόοδο της θέσης των Αλβανών και κρατούν την περιοχή υπό καθεστώς εντάσεων”, δήλωσε ο Κράσνικι.
Ωστόσο, αναλυτές και ο λαός της πΓΔΜ θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις των Ισλαμιστών αποσκοπούν σε αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο αργότερα αυτό το μήνα.
“Καλούμε τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες να αποδοκιμάσουν πιο έντονα τις Ισλαμικές διαδηλώσεις εναντίον των πολιτών της πΓΔΜ. Όσο συνεχίζεται το παράνομο Ελληνικό βέτο προς την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπάρχει έντονη ανησυχία πως οι Ισλαμιστές τρομοκράτες στην πΓΔΜ θα επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα επιχειρώντας να προκαλέσουν πόλεμο”, δήλωσε ο Μέτο Κολόσκι, πρόεδρος της Ενωμένης Διασποράς της πΓΔΜ.
Το να ενεργείς προληπτικά είναι πλέον καίριο, σύμφωνα με τη Φροσίνα Ρεμένσκι, καθηγήτρια σπουδών ασφάλειας. Ωστόσο, η πρόληψη προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών κρατών χωρίς μικροπολιτικές, καθώς επίσης μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας.
“Ο εναρμονισμός της νομοθεσίας μεταξύ όλων των περιφερειακών χωρών και οι κοινές προληπτικές αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές κατά της κρίσης θα μειώσουν σημαντικά τη δυνατότητα πολλών ιδιωτών να συμμετέχουν στον αγώνα των ριζοσπαστικών Ισλαμιστών”, δήλωσε ο Ρεμένσκι στους SETimes.
Κάποιοι αναλυτές στην περιοχή ανησυχούν πλέον για τις νέες απόπειρες αναγκαστικής αποσκίρτησης της δυτικής πΓΔΜ.
“Υπάρχουν παραστρατιωτικές ομάδες με απώτερο στόχο την έναρξη εμφύλιου πολέμου και κατόπιν διεθνοποίηση της κρίσης ώστε να πάρει το μέρος τους η διεθνής κοινότητα”, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο Ιωάννης Μιχαλέτος, διευθυντής του Δικτύου Παγκόσμιας Ασφάλειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, υπάρχουν περίπου 5.000 πολεμικά σκληραγωγημένοι ριζοσπάστες Ισλαμιστές από τους πολέμους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), το Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ.
Ο Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τον Αγώνα ενάντια στην Τρομοκρατία και το Οργανωμένο Έγκλημα, δήλωσε πως ο αριθμός υποστηρικτών Ουαχάμπι είναι ακόμα μεγαλύτερος, και αποτελεί απειλή προς την περιφερειακή ειρήνη και από μια άλλη οπτική γωνία.
“Πρώτα, προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό, κατόπιν διεθνική σύγκρουση, και τη δημιουργία του ‘Πράσινου διαγώνιου’ [συνδεδεμένα εδάφη στην περιοχή υπό τον έλεγχό τους] με τη στήριξη ισχυρών Ισλαμικών χωρών”, δήλωσε ο Γκαλιάσεβιτς.
“Αυτό που έκαναν στην πΓΔΜ μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή εδώ [στη Β-Ε]. Αυτό σημαίνει άνοιγμα ενός δεύτερου προβληματικού σημείου στα Βαλκάνια, ενώ η δολοφονία απροστάτευτων πολιτών είναι ένας από τους τρόπους που ενεργούν. Ο δυνητικός ένοχος κρύβεται πίσω από μια μάζα 100.000 Ουαχάμπι στη Β-Ε”, δήλωσε ο Γκαλιάσεβιτς.”Δεδομένου ότι οι Ουαχάμπι αποτελούν οργανωμένη δομή σε Β-Ε και πΓΔΜ, πρέπει να επικηρυχτούν”, πρόσθεσε.
Ο Γκαλιάσεβιτς υποστήριξε επίσης πως οι περιφερειακές χώρες πρέπει να αποκόψουν τα κανάλια χρηματοδότησης των Ουαχάμπι και να συλλάβουν τους ηγέτες και τα πιο διακεκριμένα μέλη που ενστερνίζονται τις βιαιοπραγίες.
“Το παραδοσιακό, μετριοπαθές Ισλάμ είναι αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό από τους Αλβανούς. Οι άλλοι ριζοσπαστικοί σχηματισμοί δεν ανήκουν στις θρησκευτικές παραδόσεις τους. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές θετικές αλλαγές στη δημοκρατική κατανόηση των Αλβανών, δεν αναμένω μαζική αποδοχή της συγκεκριμένης θρησκευτικής ιδεολογίας”, δήλωσε στους SETimes ο Ριζβάν Σουλεϊμάνι, καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τέτοβο.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.