Τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Μαΐου 2011 οι ειδικές δυνάμεις Navy Seals των Η.Π.Α σε συνεργασία με πράκτορες της CIA επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στη Πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ και τον εξόντωσαν. Έτσι σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Μπάρακ Ομπάμα η Αμερική απέδωσε δικαιοσύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ιθύνων νους των οποίων ήταν ο Σαουδάραβας αρχιτρομοκράτης Οσάμα Μπιν Λάντεν, ηγέτης της Σαλαφιστικής-Τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα. Η εξόντωση του Μπιν Λάντεν είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία στο δεκαετή πόλεμο κατά της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας που κήρυξε, την επαύριο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο, ο τότε Πρόεδρος των Η.Π.Α Τζορτζ Μπούς ο νεότερος. Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι κάτι περισσότερο από την απώλεια ενός ηγέτη συμβόλου της Σαλαφιστικής-Τζιχαντιστικής ιδεολογίας. Η απώλεια του συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα στο ηθικό των Τζιχαντιστών της Αλ-Κάιντα. Η κατάσχεση μάλιστα από τις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις 5 υπολογιστών, 10 σκληρών δίσκων και πάνω από 100 DVDs και flash drives, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών της CIA καταρρίπτουν το μύθο ότι ο Μπιν Λάντεν τα τελευταία χρόνια ήταν πιο πολύ μια πηγή έμπνευσης για τους Τζιχαντιστές πάρα ο οργανωτής τρομοκρατικών σχεδίων και επιθέσεων. Ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα μέχρι τέλους συνέχιζε να έχει έναν άμεσο ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής κατεύθυνσης της οργανώσεως του.
Αυτό βέβαια που απασχολεί τους πάντες είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εξόντωση του Σαουδάραβα αρχιτρομοκράτη τόσο για τη Δύση και τη παγκόσμια ασφάλεια όσο και για την ίδια την Αλ-Κάιντα. Η πρώτη επίπτωση που είχε η επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν ήταν η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων των Η.Π.Α με το Πακιστάν. Ο Μπιν Λάντεν διέμενε τα τελευταία έξι χρόνια σε ένα πολυτελές συγκρότημα στη πόλη Αμποταμπάντ, μόλις 50χλμ βόρεια της Πακιστανικής πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
Η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί τόπο κατοικίας απόστρατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν και φιλοξενεί και τη Στρατιωτική Ακαδημία της χώρας. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το αν τουλάχιστο ένα μέρος του Πακιστανικού στρατιωτικού κατεστημένου και φυσικά η διαβόητη Πακιστανική μυστική υπηρεσία Inter-Services Intelligence (ISI) γνώριζε, κάλυπτε και ενδεχομένως υποστήριζε τη παρουσία του ηγέτη της Αλ-Κάιντα σε Πακιστανικό έδαφος. Οι σχέσεις της ISI με την αντίστοιχη CIA, παρά την υποτιθέμενη συνεργασία τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ήταν ανέκαθεν προβληματικές. Η CIA είχε για παράδειγμα πληροφορίες ότι η ISI βοήθησε κατά το παρελθόν τον Πακιστανό πυρηνικό επιστήμονα Dr. A.Q.Khan να πουλήσει πυρηνικά μυστικά στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το Πακιστάν είναι ήδη πυρηνική δύναμη και διαθέτει περίπου πενήντα πυρηνικές κεφαλές. Η πολύ πιθανή ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων του Πακιστάν με αφορμή των θάνατο του Μπιν Λάντεν, καθώς επίσης και η ενίσχυση της θέσης των Ισλαμιστών μέσα στο Πακιστανικό κατεστημένο, ως αποτέλεσμα της Αμερικανικής επιχείρησης για την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν σε Πακιστανικό έδαφος, αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Η ενδεχόμενη κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα από Ισλαμιστές στρατιωτικούς και αξιωματούχους της ISI, θα έχει ως αποτέλεσμα το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν να ελέγχεται πλέον από Ισλαμιστές. Μια δεύτερη επίπτωση από το θάνατο του Μπιν Λάντεν είναι ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από πυρήνες Ισλαμιστών που εμπνέονται από την Σαλαφιστική-Τζιχαντιστική ιδεολογία της Αλ-Κάιντα εναντίον Αμερικανικών και Δυτικών στόχων ως πράξη εκδίκησης για την εξόντωση του ηγέτη τους. Η άποψη που διατυπώθηκε από το γνωστό Αμερικανό δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακαρία σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ( 08/05/2011) ότι με το θάνατο του Μπιν Λάντεν “σκότωσαν την ιδεολογία της Αλ-Κάιντα” είναι πέρα για πέρα λαθεμένη.
Η Σαλαφιστική-Τζιχαντιστική ιδεολογία της Αλ-Κάιντα που πρεσβεύει τη εγκαθίδρυση του παγκόσμιου χαλιφάτου και την εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου-Σαρία, καθώς επίσης και η επιδίωξη αυτού του στόχου με τη χρήση βίας έχει τις ρίζες της στον Αιγύπτιο Ισλαμιστή Σαγιέντ Κούτμπ ( Sayed Qutb) και όχι στο Μπιν Λάντεν. Όπως διατύπωσε ο Τόμπιας Φίκιν(Tobias Feakin) , Διευθυντής του τομέα εθνικής ασφάλειας του Λονδρέζικου think tank Royal United Services Institute (RUSI) “ με το θάνατο του Μπιν Λάντεν έκλεισε ένα κεφάλαιο για την Αλ-Κάιντα, αλλά η ιστορία αυτή απέχει πολύ ακόμη από το να έχει τελειώσει”.
Η Αλ-Κάιντα αποτελεί μια κοσμοθεωρία στην οποία προσχωρούν ριζοσπαστικοποιημένοι Μουσουλμάνοι, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τη χρήση του Διαδικτύου. Οι ενδείξεις από τις πρώτες συνομιλίες (chat) σε φόρουμς (forums) Τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές της Αλ-Κάιντα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και την τρομοκρατική τους δράση. Ένα από τα πιο γνωστά στρατηγικά μυαλά της Αλ-Κάιντα ο Αμπού Μουσάμπ Αλ-Σούρι ( Abu Musab al-Suri) σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι: “ η Αλ-Κάιντα δεν είναι μια οργάνωση, ούτε μια ομάδα, ούτε και θέλουμε να είναι κάτι τέτοιο. Η Αλ-Κάιντα είναι ένα κάλεσμα, μια αναφορά, μια μεθοδολογία.” Με αφορμή το θάνατο του Μπιν Λάντεν ένας Τζιχαντιστής ανέφερε σε ένα φόρουμ (forum) του Διαδικτύου “ ένα εκατομμύριο Μπιν Λάντεν θα γεννηθούν! Και η σημαία της Τζιχάντ θα ανυψωθεί με το θέλημα του Αλλάχ!” Η Αλ- Κάιντα παρά την όποια επιχειρησιακή συμμετοχή του Μπιν Λάντεν στη διοίκηση της, δεν είναι μια οργάνωση βασισμένη σε αυστηρά ιεραρχική δομή. Έτσι μετά την εισβολή των Η.Π.Α στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001 και την εκδίωξη της κεντρικής της διοίκησης από τη συγκεκριμένη χώρα εξακολουθούσε να δρα στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε με παραρτήματα σε άλλες περιοχές όπως το Ιράκ ( μετά την Αμερικανική εισβολή το 2003) την Αραβική Χερσόνησο και το Μαγκρέμπ. Μάλιστα η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δραστήρια και οργάνωσε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Δύσης όπως η αποτυχημένη απόπειρα για την ανατίναξη του αεροσκάφους της KLM κατά την πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντητρόιτ τα Χριστούγεννα του 2009 και η πιο πρόσφατη απόπειρα ανατίναξης αεροσκαφών με τα δέματα βόμβες το Νοέμβριο του 2010. Επίσης η Αλ-Κάιντα πέρα από τα παραρτήματά της σχετίζεται με μια σειρά από άλλες Τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ-Σαμπάαμπ της Σομαλίας, η Λασκάρ ε-Τόιμπα του Πακιστάν και η Φατάχ αλ-Ισλάμ του Λιβάνου που απασχόλησε κατά το παρελθόν και τις ελληνικές αρχές, για να αναφέρω τις πιο γνωστές από αυτές. Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι οπωσδήποτε ένα κοσμο-ιστορικό γεγονός και φυσικά θέτει το ερώτημα του ποιος θα διαδεχθεί στην ηγεσία της Αλ-Κάιντα τον ιδρυτή της.
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την ανάληψη της ηγεσίας της Αλ-Κάιντα στη μετά-Μπιν Λάντεν εποχή είναι ο Αιγύπτιος Ισλαμιστής και μέχρι πρότινος υπαρχηγός της οργάνωσης ο Αιμάν Αλ-Ζαουάχρι ( Ayman al Zawahiri), ο επίσης Αιγύπτιος μέλος της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Σαίφ Αλ-Αντελ (Saif al Adel), ο οποίος τη τελευταία δεκαετία αναδύθηκε ως κορυφαίο στρατηγικό μυαλό, ο Λίβυος Αμπού Υαχία Αλ-Λίμπι ( Abu Yahya al Libi) ηγέτης της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας ( Libyan Islamic Fighting Group), ο υιός του Οσάμα, Σαάντα Μπιν Λάντεν, ο ριζοσπάστης Ισλαμιστής κληρικός Ανουάρ Αλ-Αουλάκι (Anwar al-Awlaki), Αμερικανός πολίτης γεννημένος στο Νέο Μεξικό με καταγωγή από την Υεμένη, ο οποίος διετέλεσε πνευματικός καθοδηγητής πολλών Ισλαμιστών τρομοκρατών και στη παρούσα φάση είναι εκ των ηγετών της Αλ-Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP) και τέλος ο διαβόητος στους κύκλους της τρομοκρατίας Πακιστανός Ιλίας Κασμίρι( Ilyas Kashmiri) επιχειρησιακός αρχηγός της Χαρκάτ-ουλ-Τζιχάντ Ισλάμι ( Harkat-ul Jihad Islami) μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν και το Μπανγκλαντές.
Για την Ελλάδα όμως ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από το θάνατο του Μπιν Λάντεν; Κατ’αρχήν ο μύθος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει στόχο της Αλ-Κάιντα γιατί δήθεν η χώρας μας διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο προφανώς δεν ισχύει. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή έστω και επικουρική στο Αφγανιστάν και αντιμετωπίζεται από τους Τζιχαντιστές ως σύμμαχος του “ Μεγάλου Σατανά” δηλαδή των Η.Π.Α. Πολύ πρόσφατα(02/05/2011) ο Βρετανός Ισλαμιστής Αντζέμ Τσοουντάρι (Anjem Choudary) σχολιάζοντας την εξόντωση του Μπιν Λάντεν στο CNN, δήλωσε ότι αποτελεί απόλυτη πεποίθησή του ότι ο κόσμος διαιρείται σε δύο στρατόπεδα, αυτό των απίστων με ηγέτη τον Μπάρακ Ομπάμα και αυτό των πιστών με μέχρι πρόσφατα ηγέτη τον εκλιπόντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Επομένως πρέπει κάποτε να κατανοήσουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι οι Ισλαμιστές-Τζιχαντιστές δεν θεωρούν την Ελλάδα φιλική χώρα, αντιθέτως την κατατάσσουν στο στρατόπεδο των απίστων. Επιπρόσθετα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο TCS βλέπει διείσδυση μελών της Αλ-Κάιντα και ξένων εχθρικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με όχημα τη ροή των Μουσουλμάνων λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Ο συνάδελφος αναλυτής θεμάτων ασφαλείας Ιωάννης Μιχαλέτος σε πρόσφατο άρθρο του στο RIMSE “ Η Ελλάδα ως έδαφος επέκτασης των Ισλαμιστών” επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Πακιστανική μυστική υπηρεσία ISI, η ίδια που προφανώς κάλυπτε τον Μπιν Λάντεν σε Πακιστανικό έδαφος, είναι ενεργή στον Ελλαδικό χώρο και φυσικά θα προσέθετα εγώ έχει ενεργή παρουσία ανάμεσα στη κοινότητα των Πακιστανών μεταναστών που κατοικούν στη χώρα μας. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι όλοι οι Πακιστανοί μετανάστες είναι συνεργάτες της ISI, όπως κάποιοι καλοθελητές θα θελήσουν να μου αποδώσουν. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως η ISI, η οποία είναι γνωστή για την χρηματοδότηση Ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Λασκάρ ε-Τόιμπα που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Μουμπάι το Νοέμβριο του 2008, μπορεί να συνεργαστεί και να υποστηρίξει “ κοιμώμενους πυρήνες”( sleeping cells) της Αλ-Κάιντα στην Ελλάδα εναντίον όχι αναγκαία ελληνικών αλλά Αμερικανικών και Δυτικών στόχων επί ελληνικού εδάφους.
Ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο δημοσιεύτηκε από τους New York Times αναφέρει ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός κρατουμένου Ισλαμιστή τρομοκράτη στο Γκουντάναμο οι Πακιστανικές, Ιρανικές και Υεμενικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ενεργά την Αλ-Κάιντα και διάφορα Ισλαμιστικά κινήματα. Η παρουσία λοιπόν της Πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας ISI επί ελληνικού εδάφους μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει για την εθνική μας ασφάλεια. Επίσης, η παρουσία μιας σημαντικής αν και όχι πολυάριθμης κοινότητας Σομαλών( 3000 άτομα περίπου) μεταναστών(οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παράνομοι) και η δράση πυρήνων της Σομαλικής Τζιχαντιστικής-Ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάαμπ μέσα στους κόλπους της μεταναστευτικής αυτής κοινότητας, μας προϊδεάζουν για τις ενδεχόμενες απειλές. Ο εκπρόσωπος της Αλ-Σαμπάαμπ στη Σομαλία Σείχης Αλί Μοχαμούντ Ρέιτζ ( Ali Mohamud Rage) δήλωσε για το θάνατο του Μπιν Λάντεν: “ θα συνεχίσουμε τη Τζιχάντ μέχρι να πεθάνουμε σαν τον αδελφό μας Οσάμα ή να πετύχουμε τη νίκη και να εξουσιάσουμε όλο τον κόσμο.” Οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε το ενδεχόμενο πυρήνες της Αλ-Κάιντα να έχουν αναπτυχθεί μέσα στις κοινότητες μεταναστών, που διαβιούν στην Ελλάδα και που προέρχονται από τις χώρες του Μαγκρέμπ ( Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Μαυριτανία και Δυτική Σαχάρα). Ένα από τα πιο σημαντικά παρακλάδια της Αλ-Κάιντα εξάλλου είναι η Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ. (ΑQIM).
Καταλήγοντας, θα εξέφραζα την εκτίμηση ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν μπορεί να αποτελέσει και έναυσμα για τη ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων μεταναστών νομίμων και μη που κατοικούν στην Ελλάδα. Η ριζοσπαστικοποίηση δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι μετανάστες θα προστρέξουν να γίνουν μέλη της Αλ-Κάιντα, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι η δεξαμενή από την οποία η Αλ-Κάιντα θα μπορεί να στρατολογήσει επίδοξους Τζιχαντιστές τρομοκράτες θα μεγαλώσει. Για το εάν η εκτίμηση μου είναι ακριβής δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα.
Πηγές
http://www.washingtoninstitute.org/templateC06.php?CID=1621
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704569404576299531412698832.html?mod=WSJEurope_hpp_MIDDLETopStories
http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/05/02/dont_get_cocky_america?page=full
http://www.foreignaffairs.com/articles/67467/leah-farrall/how-al-qaeda-works
http://www.inews.gr/135/pyrina-stin-ellada-stinei-i-al-kainta—epivevaionoun-oi-germanoi.htm
http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/5271.htm
http://icsr.info/news/icsr-insight—jihadist-forums-react-to-osama-bin-ladens-death
http://www.newsweek.com/2011/05/05/osama-s-successor.html
http://pajamasmedia.com/barryrubin/2011/05/02/bin-ladin-is-dead-and-his-cause-goes-marching-on/
http://www.longwarjournal.org/archives/2011/05/after_bin_laden_who.php
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703703304576299041912668436.html?mod=WSJEurope_hpp_MIDDLETopStories
http://www.longwarjournal.org/threat-matrix/archives/2011/05/shabaab_mourns_bin_ladens_deat.php
http://www.longwarjournal.org/archives/2011/05/bin_laden_directed_a.php
http://www.nytimes.com/interactive/2011/04/24/world/guantanamo-guide-to-assessing-prisoners.html#doc2
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704740604576301551571673780.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories
http://rimse.gr/?p=272